Hoppa till innehåll

Så kan du Lindra din PMS med rätt träning!

Hej alla läsare, äntligen ett nytt inlägg!

 

Jag ber verkligen om ursäkt för att jag inte skrivit något på väldigt länge.

Livet kom emellan och tiden räckte inte till… Men jag har tänkt på bloggen varje dag, har så mycket att berätta och tipsa om.

Idag blir det allt jag vet och kan om att bota sin Pms med rätt träning. Jag hoppas du loggar din menscykel för då blir det lättare för dig att se ett mönster i hur du mår och vad du orkar under dina träningspass. Snart knäcker du koden och vet vad som kommer passa dig bäst!

Försök klämma in så mycket andning & mindfulness som möjligt, ja det är tråkigt men så bra för oss.

Själv så är jag uppvuxen på gymmet så min trygghet är att hänga där bland tunga vikter & svettiga kroppar! Men jag ska försöka lära Er allt jag vet. Med tanke på våra hormoner och sämre järnvärden så kan det vara bra att veta hur och varför du känner som du gör ibland.

Som häromdagen så gick jag i en berömd trapp, ja det är poppis att gå flera varv i långa trapper 😉 helt sjukt….. jag hade fått mens i alla fall, var på dag två och fick kämpa för livet då orken var helt bortblåst. Så efter 10 varv är man skapligt nöjd eftersom ja visste vart i cykeln jag befann mig. Wow!! Så nu över till viktig fakta om detta.

Mens & träning:

Du bör inte tävla eller träna för hårt när du har mens, detta gäller även några dagar innan mens. Då man även kan känna sig sjuk. Kroppen får inte tillräckligt med syre och vi presterar då lite sämre. Vid mens känner vi oss ofta trötta, svullna, vissa får buksmärtor och även förstoppning. Mensskydd kan också bli en oro, stress för eventuella genomblödningar eller så. Detta påverkar träningen såklart!

Träningsråd:

Styrketräning såklart, resultaten brukar bli som bäst under dom två första veckorna i menscykeln. Detta känner jag väldigt väl, direkt efter mensen blir jag som piggast och mest energisk så då känns ju träningen enkel. Om du inte brukar styrketräna så börja nu!!! Det ger dig så mycket, du blir fastare, snyggare och skelettet kommer hålla för evigt ❤

Du vill väl vara stark när du fyller 65 år?

Gör bara enkla övningar, det ger mer än du tror.

Kör benböj (Squats) i alla olika former, med eller utan vikter. Tänk att ben och rumpmuskler är det som bygger upp din kropp, ge dom ett extra lyft!

Marklyft finns också i olika former. Kolla youtube.

Bänkpress, underbar övning.

Latsdrag finns också som olika alternativ, bra om du har kärlekshandtag på ryggen 😉

Sen kör du några varv, brukar köra 10 reps, 3 varv på varje övning. Gärna tyngre & tyngre för varje gång du kör!

Vill du så kör högintensivt dom dagar du är som piggast!

Försök även att gå ut och gå så ofta du bara kan, jag vet det är jobbigt, har själv dagar då jag bara lägger mig ner och kollar på Netflix, äter godis & glass… Men låt det bara bli en dag! Ingen fara skedd, är ju inte så att du blir smal av en sallad heller, alltså inte tjock av en osund kväll…

Jag lovar att du kommer inte må sämre efter ditt pass, när du står i duschen och berömmer dig själv. Detta botar min Pms, i alla fall för stunden, det är guld värt.

Hitta din grej, jag gillar även de nya breda gummibanden kolla här Så Grymma!

Om du har Pms vid mensen (jag har även vid ägglossning) så kan träningen verkligen lindra dina besvär, genom studier så har kvinnor berättat att styrketräning & konditionsträning minskat deras besvär, att symtomen blivit lindrigare. Detta beror till stor del av att när du tränar utsöndras endorfiner som är positivt för både kropp & psyke. Alla besvär som kramper i mage och livmodern samt mens kan minskas med hjälp av träning. Fysisk aktivitet gör att det blir bättre cirkulation i kroppen & kramperna minskar eller lindras. Magiskt va!? Detta märkte jag när ja gick på boxning, shit vad bra det var.

Men var försiktig, för skaderisken är större vid PMS. Både den som är vid ägglossning samt om du har Pms innan och under de första dagarna vid mens. Du har även försämrad balans under de två sista veckorna i din menscykel. Så tryck in lite balansövningar också.

Under dom två sista veckorna skulle jag rekommendera långpass med lägre intensitet, yoga & mycket återhämtning. Försök att lyssna på kroppen, gör som jag åk till skogen och gå långt samtidigt som du njuter!

Efter ägglossning ökar kroppstemperaturen och vilopulsen verkar också påverkas av menscykeln. Glöm inte av att varva ner och vila, särskilt efter träning. Tänk på skaderisken nu. Den bästa träningen nu är att onanera 😘

Visste du att i vecka 3, då bränner du upp till 30 procent mer fett när du tränar. Mixen av östrogen & progesteron boostar träningsresultatet. Men lyssna på kroppen, den bästa medicinen är träningen som blir av, vännerna du träffar eller pratar med och nyttig fast god mat såklart ❤❤

Precis innan ägglossning är du på topp, minnet funkar, tänker snabbare och du är mer smärttålig. Östrogen-peaken gör dig mindre känslig för smärta, så passa på att boka in ett tandläkarbesök eller gå och gadda dig.

Kosten:

Ja den påverkar givetvis, så satsa på långsamma kolhydrater som fiberpasta, fullkorn, råris, grovt bröd & sötpotatis. Bunkra Omega-3 kosttillskott, ät fisk och ägg. Detta ska lindra PMS! Glöm inte Grönsaker. Jag äter ännu mer kosttillskott, läs gärna inlägget om det 😘

Läs inlägget här!

Så nu hoppas jag ni gör så gott ni kan, jag vet att det är skitjobbigt men väl värt att pröva!

Jobbigast för mig är att göra det, träna alltså, och äta bra, finns så mycket bortförklaringar ibland… Det kan vara bra med träningstider eller vänner då som puschar på, jag ÅNGRAR MIG ALDRIG efteråt! Gör ni?

Skriv gärna till mig om jag missat något, funderar på att spela in ett träningspass, enkelt? Vad tror ni om det?

Kör på styrka nu, jag lovar ni kommer må bättre och NEJ ni kommer inte se ut som en bredaxlad gladiator, vet ni hur många timmar dom sliter på gymmet för att se ut så. Det är inte bara en gång om dagen, så kör på nu…

Jag vill jogga också, bara för att jag hatar det 😁 utmaningar är härliga. Lycka till! JUST DO IT!

Kan jag Kan du!

Vi kämpar tillsammans du är inte ensam.

Gå in & följ mig på Insta 😘

 

 

Kommentera Här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: